Jag censurerade Astrid Lindgren

Jag kan börja med att säga att jag inte är ett stort fan av Astrid Lindgren. Jag fastnade aldrig för filmerna eller böckerna om hennes karaktärer när jag var liten, åtminstone inte vad jag kan komma ihåg. Visst kände jag till dem, och har nog sett hennes mest kända verk, men jag tyckte inte att det var något särskilt jättebra med dem. 
 
De senaste åren har jag kommit att ogilla berättelserna än mer. Det finns många småsaker som jag inte tycker om, och som har gjort Lindgrens sammanlagda verk ointressanta för mig. Dock tror jag inte att det är något som är skadligt på något sätt, och tycker därför inte att det är fel om hon får ta del av berättelserna på annat håll. På förskolan har de hört flera sånger från berättelserna, och Pippi Långstrump är redan välkänd bland barnen. Och jag ser egentligen inget fel i det. Alma vill ha Pippi-flätor, och jag har till och med köpt ett Pippi-hus till henne. Jag har dessutom visat det tecknade barnprogrammet om Pippi Långstrump. Visst kan detta ses som dubbelmoral, men sanningen är att jag har valt en föräldraroll som innebär att jag lyssnar på vad mitt barn är intresserad av och tycker om, och respekterar hennes val (så länge det är oskadligt för henne och andra). Sen har jag väl även insett att bara för att jag inte tycker om det, behöver inte det betyda att jag ska förbjuda Alma att få ta del av Astrid Lindgrens värld. Det är ju trots allt inte ett dugg skadligt för varken henne eller andra. Men... (och detta "men"-et kommer jag tillbaka till lite senare.)
 
Jag och Alma brukar gå till biblioteket ungefär en gång i månaden. För några dagar sedan när vi pratade om det sa Alma att hon ville låna en bok om Pippi Långstrump. Jag sa okej, utan att tveka. Jag har själv aldrig läst boken, bara sett filmerna. Man måste ju ge det en chans. Vi har tidigare provat att läsa kapitelböcker, vilket har fungerat jättebra vid läggning, så jag föreslog att vi skulle låna en kapitelbok om Pippi att läsa varje kväll. 
 
Igår var vi på biblioteket, och precis som jag hade lovat plockade jag fram kapitelboken om Pippi, samt några andra av Lindgrens böcker (lite kortare berättelser med fler bilder). Ikväll började jag läsa. (... och här kommer "men"-et) Redan på andra sidan i boken nämns ordet "neger" ett flertal gånger. Okej, jag vet, detta är inget nytt. Jag har hört talas om det flera gånger, och jag har själv hört när ordet används i filmerna. Men just som jag kom fram till ordet tvekade jag. Och jag bytte ut och exkluderade ordet från berättelsen. 
 
Jag kunde inte tillåta mig själv att uttala ordet, inte bara framför, utan för min dotter. Ordet neger är ett väldigt starkt och nedsättande ord för afrikaner och mörkhyade. Jag vill inte att ordet "neger" ska finnas i Almas ordförråd. Och hur förklarar jag ordet för en (knappt) treåring? Hur förklarar någon det för ett barn?
 
Jag kan inte tänka mig att någon förälder skulle vilja det (åtminstone inte en med sunda värderingar). Vilket leder mig till nästa fråga. Varför finns ordet kvar? Är kulturarvet så mycket viktigare än de värderingar vi för över till våra barn?
 
Skulle ni läsa berättelsen ordagrant?
Hur skulle ni förklara ordet "neger" för ert/era/ett barn?
Åsikter, synpunkter, reaktioner på mitt val att inte läsa det?


Kommentarer

Man skulle kunna byta ut ordet till ett mindre nedvärderande ord, i så fall, men så är ju Pippis pappa "neger"kung på Kurre-Kurredutt ön.

Visst kan man censurera i sådan här tidig ålder, men förr eller senare kommer hon (antagligen) komma i kontakt med ordet, till exempelvis i skolåldern då barn är allt annat än oskyldiga, skulle jag vilja säga. Fula ord och fula gester.

Visserligen blir det väl enklare till att förklara ordet när hon är kanske fem eller sex, än nu när hon är tre, men jag tror inte på att "ta bort" ord helt och hållet, tror det är bättre att man berättar och pratar om orden och berättar att de finns - men att de är fula och inte ska användas. (I och för sig, är det ju helt upp till dig - ditt barn - dina regler.)

Svar: Jag håller med om att det är bättre att prata om ordet om/när hon kommer i kontakt med det i vardagen. Men jag vill inte vara den som introducerar ordet för henne, och speciellt inte på ett sådant "naturligt" och "oskyldigt" sätt som det är skrivet i boken. Och det där är väl också lite konstigt att säga "ordet 'neger' finns, men det är fult och ska inte användas. Så, nu fortsätter vi läsa om Pippi och hennes pappa som är negerkung." ? Blir inte riktigt rätt då. :P
Tiara Norlin

2013-01-24 @ 08:15:56
emma

när jag läste lindgrens böcker var det alltid (tror jag?) på talbok, och därför blev det ju originalen jag hörde. Jag kan inte minnas att jag reagerade på ordet och har aldrig tänkt närmare på det nu heller; jag vet ingen som använder det. Visst finns det en del ganska creepy grejer hos astrid (och det vore kul om du gav fler exempel), men hur skulle man kunna sensurera ordet permanent egentligen? Om vi tittar närmare på intrigen i pippi är det ju en massa saker som inte känns helt okay (har jag för mig). nej, ska det vara lindgren ska det vara madicken. hon är awesome.

förlåt för den längsta och förmodligen mest kaosartade kommentaren in the history of ever.

Svar: Haha, först och främst så borde du veta vid det här laget att jag gillar både långa och kaosartade kommentarer xD det är ju kommentarer ffs! hahah
Alltså, jag tror inte att barn reagerar på det, men som vuxen - och vetande av ordets innebörd - känns det skumt att läsa det på ett så "naturligt" och lättsamt sätt. Kommer antagligen skriva mer om detta, liknande ämnen och Astrid Lindgren x) En liten varning bara: jag är inte så positiv när det gäller madicken heller ^^,
Precis som du säger är det många saker hos Pippi som inte känns helt ok.. Jag läser boken kapitel för kapitel för Alma nästan varje kväll, och jag höjer på ögonbrynen varje gång. Hon var minsann lite skum den där Lindgren. Skulle vilja fråga henne vad fan hon tänkte när hon skrev xP haha

förlåt för det längsta och förmodligen mest kaosartade svaret in the history of ever ;) haha <3
Tiara Norlin

2013-01-26 @ 23:20:02
URL: http://hopelosthead.blogg.se
emma

du får vara precis hur negativ du vill, det är ju inte jag som har skrivit den. Det enda jag verkligen ogillar skarpt med Lindgren är hennes enorma fixering vid djur och mat. mest djur. Det kan vara för att jag inte gillar djur (jag är nog den enda), men jag blir provocerad som fan av att ett djur löser alla problem (se: karlsson på taket och allra käraste syster). Hur många barn blir inte manipulerade till att skaffa en hund de sen inte kan ta hand om? inte okay.

2013-01-31 @ 20:13:07
URL: http://hopelosthead.blogg.se
Linda w L2K

Jag censurerar inte för mina barn. Ser ingen anledning att göra det. Skulle barnen behöva en förklaring skulle jag säga som detär - att förr sa man neger om mörkhyade. Det gör man inte numera, det låter inte trevligt.

Jag tror den vuxna generationen reagerar mer på detta än barnen. Varför göra det till en stor affär om barnet ändå kanske inte hade reagerat. När Astrid skrev böckerna såg världen ut så.

2013-02-07 @ 22:46:41
URL: http://lindaw.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Queen Tiara

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG där jag skriver om allt möjligt från min vardag till viktigare åsikter och intressanta tankar om mitt liv som förälder och feminist.

RSS 2.0